Povratak karanfila

karanfili

Bio je stalni stanovnik bakinog vrta. Između ostalog, karanfil se uzgajao i u saksiji. Najkomercionalniji je bio onaj crvene boje u formi rezanog cveta. Bio je oličenje jedne ere, cvet koji je obeležio neka prošla vremena. Nosili smo ga na priredbe, dobijali na prvim zakletvama, sletovima, poklanjali za osmi mart, nosili na partizanske spomenike...

Svaka kancelarija i poslovni prostor imali su bar jednom mesečno buket karanfila u vazi. Nastavnicama smo ih darivali za završetak školske godine ili opet za onaj isti osmi mart. Naše dede nosile su ga za reverom kao neizostavan modni detalj.

bidermajer na fotelji

bidermajer karanfil

Značenje mu je bilo višestruko i danas označava revoluciju, slobodu, i to baš taj karanfil crvene boje. Zbog toga smo ga i kupovali u enormnim količinama, a iz istog razloga nam je pomalo i dosadio na kraju te iste ere. Proterali smo ga, nestao je.bidermajer od karanfilaAko se osvrnemo na godine koje su iza nas, teško da ste mogli da naiđete na ovaj cvet u cvećarama, pa čak i u većim gradovima. Da, nestao je. Da li je moguće da jedna epoha jedne države može toliko da utiče na uništenje ovog cveta i dovede ljude do potpunog zasićenja istim? Izgleda da da. Još čudnije, kad kažemo proterali, ne mislimo samo da smo zapostavili crveni, već i predstavnike čitavog spektra drugih boja ovog misterioznog cveta.

karanfili

roze karanfil

Karanfil je latinski naziv Dianthus dobio iz grčkog jezika. Značenje - božanski, pa samim tim i naziv cveta u prevodu bio bi "božanski cvet". I kod nas i u svetu ustalio se naziv kojim su ga Nemci nazivali zbog sličnosti mirisa sa jednom začinskom biljkom - karanfilićem.

Ovaj cvet, po mnogima bespravno zapostavljen, postoji u mnogo boja i oblika, a u rezanoj formi javlja se osim crvene i u beloj, roze, čak i zelenoj... U zavisnosti od svoje boje, razlikuje se i poruka koju karanfil šalje. Svetlo crveni karanfili obično iskazuju divljenje, dok tamnije nijanse ove boje predstavljaju ljubav i strast. Ružičaste nijanse upućuju zahvalnost, bele sreću.

Punoća cveta karanfila asocira na oblačak, što je jedan od glavnih razloga zašto mnogi kad žele nešto pufnasto u cvetnim aranžmanima pominju baš njega. U poslednjih par godina kao da smo ga nekako vratili iz zaborava, počeo je opet da se vraća staroj slavi i svom punom sjaju. Ipak, crvena forma, bez obzira na univerzalnost poruke koju šalje, kao da čeka neka druga vremena i neke nove trendove pa i dalje iz prikrajka posmatra svoje daleko popularnije šarene rođake.

Čemu dugujemo zasluge za povratak karanfila?


Poznati sajtovi - Pinterest, Instagram, Fejsbuk... sa prikazima prelepih dekoracija sa američkog i svetskog tržišta vraćaju ovu biljku u svom punom sjaju, čak i na naše prostore. Sada, punopravno ga stavljamo u aranžmane, bidermajere, u kosu, i ponovo za rever. Rame uz rame sa prelepim božurima, a i uz ruže odlično se uklapa.

nebo i cvece

Kombinacije cvetnih postavki sa karanfilima su mnogobrojne. Slažu se sa svakim cvetom. Takođe, karanfili izvanredno dobro stoje samostalno kao grupacija, deluju elegantno i daju nežni, baršunasti ton. Od njega možete lako napraviti cvetnu kuglu za tili čas, u trenu prekrije i popuni prazninu svakog aranžmana i daje mu punoću. Ustvari, kad malo bolje razmislimo, fenomenalan je i za kombinovanje sa poljskim cvećem, ali i sa rezanim kulturnim formama.

Jednom rečju - savršen!

roze karanfil

Hvala vam što smo ga opet vratili u zagrljaj naših proslava i buketa.

Vaš Bloom.

Bloom Design

Vodič za venčanje

Pronađi Nas